10.9.2016
30 år med elgjakt!

Da nærmer det seg raskt årets høydepunkt for mange også i Vikna, nemlig elgjakta. Faktisk er det i år akkurat 30 år siden første ordinære elgjakt i kommunen. Etter det har kommunen etablert seg som en av de aller største elgkommunene i landet, målt etter antall elg per areal. Og mang en storelg har måttet bite i lynget!

Det hører også med til historia at det samtidig med etableringa av en stor elgstamme også er etablert en stamme med store elgokser, det vil si med store gevir. Faktisk er det nå slik at det hvert år felles okser på rundt 20 spir, og kommunen har allerede flere toppnoteringer på adelskalenderen over landets største elggevir.

I anledning 30-årsjubileet for elgjakta vil Vikna utmarksråd, som administrerer jakta i kommunen, arrangere en jubileumsfest den 5. november for alle jegere og grunneiere i kommunen. Så sant det blir skutt elg under årets jakt vil det da bli servert elgkjøtt og det blir også servert historier fra 30 års jakt i Vikna. Helga etter er den velkjente naturfotografen Arne Nævra invitert til å holde foredrag i Norveg. Da blir det nok også anledning til en del elgmimring.

Etter litt opp og ned de siste åra er elgkvoten i år doblet og vel så det sia i fjor; til 125 fra 60. Det er likevel godt under halvparten av toppåret i 2009 da kvoten var på 280 og det ble skutt 263 elger. Det var antagelig i meste laget og etterpå har det vært vanskelig å finne den rette ballansen mellom elgstamme og avskyting.

Elgjakta i Vikna starter som vanlig 25. september (en søndag) og varer ut oktober, med en pause fra 2. til og med 9. oktober.

 Tilbake til start