"Søblomsten"
"Søblomsten" er en galeas kjøpt av Stiftelsen Søblomsten i 1990 med tanke på restaurering. Båten er opprinnelig bygd på Vestnes i Møre og Romsdal i 1864. I 1941 ble båten ombygd for motordrift. Båten gikk i sin tid som fraktefartøy - hovedsakelig med fisk og trelast - og har i store deler av tida vært heimehørende i Namdalen og Helgeland. Båten har blant annet vært eid av viknaværingen Sigvart Fossaa. I så måte kan en derfor si at Søblomsten nå er kommet heim. 

Under ledelse av båtbygger Eirik Wahl (t.v.) har båten vært gjennom en omfattende restaurering. Svært mye av treverket er skifta ut, blant annet hekken som nå er tilbake i sin opprinnelige form. Ennå gjenstår mye arbeid, men arbeidet har de siste åra ligget nede på grunn av mangel på midler til restaureringsarbeidet.

Total lengde på båten i ny og restaurert fasong blir på 78 fot (22,5 m). Båten ligger på slip på Haltvikholmen utenfor Rørvik og kan beskues etter avtale med Kystmuseet. Motoren - en tosylindra 100 hk Union - er tatt ut og er restaurert av Folla Kystlag. Den befinner seg nå i Moebrygga ved småbåthavna i Rørvik og startes ved festlige anledninger. Det er så langt en vet den største Union-motoren i Norge som er i kjørbar stand.

Du kan høre hvordan den låter ved å klikke her: Kjør Union! (lydprøve).

Mer om Union-motoren her

Les artikkel: Blåser nytt liv i gammel stolthet (pdf)
 

Se også Nå skal "Søblomsten" på sjøen

Siste: Farvel til "Søblomsten"

       Tilbake til start